sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Tu ce fel de Europă îţi doreşti?

1. Ce loc şi ce pondere ocupă în politica editorială a organismului media în care lucraţi informaţiile despre UE?
2. Cu ce persoane şi instituţii colaboraţi pentru obţinerea informaţiilor europene?
3. Care consideraţi că sunt domeniile prioritare în care cetăţenii români doresc şi ar trebui să fie informaţi?
4. Să presupunem că aveţi o întâlnire cu domnul José Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, şi aveţi ocazia de a-i adresa o întrebare despre Europa, pentru Europa. Care ar fi aceea?
5. Tu ce fel de Europă îţi doreşti?



1. Din păcate nu poate fi vorba despre o modă a difuzării de ştiri legate de UE nici la Radio Transilvania Satu Mare. Ele sunt incluse în grupajele informative doar dacă e vorba de vreo directivă care aduce majorări de tarife sau taxe noi.Românilor le plac ştirile senzaţionale, iar acestea nu prea se referă la UE.Despre pondere...undeva sub 10%.
2.Din cîte ştiu eu, cu Centrul de Informare Europa Satu Mare. Dar vin informări şi de pe fluxurile de ştiri. Şi presa centrală.
3.Românii află din mers despre ce înseamnă UE. Iar în mediul rural puţini ştiu care le sunt drepturile şi obligaţiile ca cetăţeni comunitari.Poate că şi-ar dori să afle mai repede despre modul în care pot obţine finanţări sau despre cum se pot atrage investiţii în sătucul lor.
4.Ce trebuie să facă România pentru a ajunge măcar la stadiul în care e Portugalia ca dezvoltare şi nivel de trai. Ambele sînt acum state membre UE, doar că migraţia forţei de muncă e deocamdată doar pe ruta Bucureşti-Lisabona. Dus, fără întors.
5. O Europă fără frontiere în care să nu-mi fie ruşine că sunt romăn. În care să nu mai văd anunţuri de genul NU FURAŢI în supermarket-uri din Spania, Italia sau Franţa. O Europă cu salarii aproximativ egale în euro şi cu un nivel de trai decent. Fie că vorbim de Bordeaux în Franţa sau Satu Mare, România. O Europă în care să-şi facă încet loc şi fostele state din URSS.Şi lista dorinţelor e luuuuuungă de tot.
Florin Mureşan-Radio Transilvania Satu Mare

Niciun comentariu: