sâmbătă, 15 decembrie 2007

Pe ce cheltuie Primăria banii noştri

l conform site-ului primăriei, sătmărenii ar vrea ca de la bugetul local să fie sprijinită atît echipa de fotbal cît şi cea de ...rugby a oraşului


Săptămîna trecută mai toată presa locală anunţa rezultatele unui sondaj de opinie comandat (şi plătit probabil) de primărie. Un studiu privind viaţa socială, aşteptările cetăţenilor, mulţumirile şi nemulţumirile sătmărenilor privind serviciile administraţiei, cum scrie şi pe site-ul primăriei, www.satu-mare.ro .
Cum nu sînt un fan al sondajelor şi continui să cred că cel care comandă studiul primeşte rezultatele pe care vrea să le audă am trecut rapid peste cifrele şi procentele prezentate.
Pînă cînd am dat cu ochii de subiectul sport." Dvs credeţi că primăria ar trebui să sprijine sportul?" e întrebarea la care 58% au răspuns DA , 8 % au răspuns NU şi culmea 33.5% ,NU ŞTIU. Nu comentăm procentul mult prea mare al nehotărîţilor ci mergem la următoarea întrebare din studiu. Una care ne-a băgat rău de tot în ceaţă. " Dacă da, ce sport doriţi să fie sprijinit?" . Iar răspunsurile : 37.4% doresc să fie sprijinite echipa de fotbal şi cea de...RUGBY.56.4% vor să fie sprijinită numai ecipa de fotgal iar 6.2% numai cea de rugby. Ca să fie şi mai convingători , domnii care au realizat sondajul ne mai prezintă şi nişte tabele cu starea civilă a repondenţilor, venitul lunar şi ultima şcoală absolvită. Chiar aşa de prost informaţi să fie cei cu studii superioare în Satu Mare încît 43.1% dintre ei să răspundă cu..."amîndouă echipele" !
Ce să mai înţelegem după acest sondaj prezentat cu fast de primarie? Că noi, rugby n-am avut niciodată la Satu Mare şi nici nu cred că într-un viitor prea apropiat ne vom îndrăgosti tot nord-vestu de sportul cu mingea ovală.
Eventual putem înţelege cît de mult pune primăria bază pe sport într-un oraş în care scrima, baschetul , luptele şi fotbalul au tradiţie, şi mai nou karateul se ridică încet.Iar rugbyul la Satu Mare e la fel de popular ca şi patinajul artistic sau schiul la Cairo.
Cît de profesionist e susţinut sportul de performanţă de către primărie asta se vede cu ochiul liber şi nu mai era nevoie de sondaje plătite si facute dupa cum se observa "dupa ureche". Se vede prin rezultatele ultimilor ani şi orice comparaţie cu vecinii din Baia Mare, Oradea , Cluj sau chiar Zalău nu-şi are rostul. Acolo echipele finanţate de la bugetul local se bat cu succes în primele ligi la handbal, volei, baschet sau polo. Iar la Baia Mare chiar şi la rugby!
Anul viitor cînd se vor mai comanda sondaje pe banii noştri cei de la primărie ar face bine să-i întrebe pe aceiaşi 1023 sătmăreni chestionaţi în această toamnă dacă vor ca pe viitor să fie sprijinită echipa de orientare sportivă ( printre gropi şi lucrări neterminate în Sătmar ) sau cea de CURLING a oraşului.Măcar ultimul e şi sport olimpic şi va putea fi practicat în cîteva zile pe trotuarele şi drumurile din municipiu.
Somn uşor şi Sărbători fericite! Marja de eroare a sondajului e de +_3%( sic).
" ALL BLACK S " Lebel de la Johnny Walker
N.A. conform DEX
-CURLING CÁRLING/ s. n. joc sportiv pe gheaţă, de origine scoţiană, între două echipe a 4 jucători, constând în lansarea unor obiecte (cibleuri) spre o ţintă, cu scopul de a o doborî sau a le plasa cât mai aproape de aceasta. (< engl., fr. curling)

Niciun comentariu: